Jos olet uusi lisäravinteiden käytössä, saatat miettiä mitä niistä voi käyttää yhdessä. Mietimme usein, antaisiko lisäravinteiden sekoittaminen meille enemmän voimaa vai aiheuttaisiko se päinvastoin ongelmia. Esimerkiksi, voiko kreatiinia sekoittaa proteiinijauheen kanssa? Tähän olemme täällä vastaamassa.
Tämä opas käy läpi hyödyt ja haitat (joita ei ole montaa) kreatiinin ja proteiinijauheen sekoittamisesta. Tarkastelemme näiden lisäravinteiden etuja erikseen sekä mahdollisia etuja tai sivuvaikutuksia niiden sekoittamisesta.
Lääkärivaroitus: Tämä artikkeli on tarkoitettu vain opetus- ja tiedotustarkoituksiin. Sitä ei ole tarkoitettu lääketieteellisen neuvonnan korvikkeeksi. Käänny terveydenhuollon ammattilaisen puoleen saadaksesi terveysneuvoja.
Kreatiinin sekoittaminen proteiinijauheen kanssa
Joten voiko kreatiinia sekoittaa proteiinijauheeseen? Ehdottomasti, kyllä voi. Vaikka se ei anna sinulle ylimääräistä voimaa tai energiahyötyä harjoittelussasi, kun yhdistät nämä kaksi lisäravinnetta, siitä on lisähyötyä mukavuuden kannalta.
Molemmilla lisäravinteilla on etuja lihasten kasvussa, ylläpidossa ja palautumisessa, joten miksi et ottaisi niitä yhtä aikaa treenin jälkeen. Vaikka molemmat lisäravinteet ovat erinomaisia harjoitteluun ja liikuntaan, proteiinia pidetään parempana lihaskasvulle, kun taas kreatiini on parempi urheilusuorituksen parantamiseen.
Kreatiinin ja proteiinijauheen sekoittamisesta ei ole vakavia haittavaikutuksia — lukuun ottamatta mahdollisia yksittäisten lisäravinteiden sivuvaikutuksia. Onneksi kummallakaan, kreatiinilla tai proteiinijauheella, ei ole merkittäviä sivuvaikutuksia, kunhan ne pysyvät suositelluissa annoksissa.
Voit sekoittaa kreatiinin mihin tahansa proteiiniin milloin tahansa turvallisesti. Ihanteellinen aika ottaa kreatiinia proteiinijuoman kanssa on kuitenkin treenin jälkeen. Tämän vuoksi suosittelemme ottamaan kreatiinia treenin jälkeen yhdessä heraproteiinin tai kasviproteiinin kanssa, koska ne imeytyvät nopeammin. Näin lihaksesi täydentävät ATP-varastojaan ja aminohappojaan nopeasti.
Saatat olla myös kiinnostunut:
Mitä kreatiini on?
Vaikka se tunnetaan yleisesti ravintolisänä, kreatiini on itse asiassa elimistössä luonnostaan esiintyvä aminohappo, jota saadaan pääasiassa punaisesta lihasta ja merenelävistä. Kreatiinia tuotetaan haimassa, munuaisissa ja maksassa aminohapoista – arginiinista, glysiinistä ja metioniinista – ja sitä varastoidaan pääasiassa lihaskudoksessa fosfokreatiinina, vaikka pieni määrä varastoituu myös aivokudokseen.
Kreatiini vastaa ATP-varastojen (adenosiinitrifosfaatin) täydentämisestä, jota käytetään energianlähteenä lihassoluissa auttamaan dynaamisissa liikkeissä ja lihasten supistuksissa, kuten sprinttaamisessa, hyppäämisessä ja painonnostossa.
Vaikka kreatiinia voi saada luonnollisesti ruokavaliosta, monet urheilijat ja kehonrakentajat ottavat kreatiinia lisäravinteena lisätäkseen ATP-varastojaan ja parantaakseen harjoittelun laatua. Se on myös yksi markkinoiden eniten tutkituista lisäravinteista. Vaikka kreatiinia on saatavilla monenlaisina ravintolisinä, kreatiinimonohydraatti on tutkitumpi ja osoittautunut tehokkaimmaksi kreatiinityypiksi.
Mitä proteiini on?
Proteiini on yksi kolmesta makroravinteesta, yhdessä hiilihydraattien ja rasvojen kanssa, ja tärkein lihasten rakentamisessa. Tämä makroravinne koostuu aminohapoista, joita kutsutaan proteiinin rakennuspalikoiksi.
Elimistössä on noin 20 aminohappoa, joista koostumme, vaikka luonnossa onkin enemmän. Elimistö tuottaa itse 11 aminohappoa, mutta loput yhdeksän tunnetaan välttämättöminä aminohappoina, joita on saatava ruokavaliosta, koska elimistö ei pysty tuottamaan niitä. Monet välttämättömistä aminohapoista ovat haaraketjuisia aminohappoja (BCAA), joilla on lihaksia rakentavia ominaisuuksia.
Suurin osa kuluttamastamme proteiinista saadaan korkeaproteiinisista ruoista, kuten eläinproteiinista, kuten naudanlihasta, siipikarjasta ja kalasta. Eläinproteiinit ovat täydellisiä proteiineja, koska ne sisältävät kaikki yhdeksän välttämätöntä aminohappoa. On myös muita ruokia, jotka voivat olla proteiinilähteitä, kuten pavut, siemenet ja muut kasviperäiset proteiinit, mutta eivät kaikki niistä ole täydellisiä proteiineja.
Proteiinilisät auttavat täyttämään päivittäiset proteiinitarpeet. Proteiinijauheita voidaan valmistaa eläinproteiineista, kuten herasta ja kaseiinista (jotka valmistetaan juustonvalmistusprosessin sivutuotteina), tai kasvipohjaisista proteiineista, kuten soijasta, hampusta, chia-siemenistä ja herneproteiinista.
Saatat olla myös kiinnostunut: Halvin Proteiinijauhe Tarjous
Näiden lisäravinteiden hyödyt
Onko kreatiinin ja proteiinijauheen sekoittamisesta lisähyötyä? Ei oikeastaan, sillä näiden kahden lisäravinteen sekoittaminen ei luo “superravinnetta”. Kuten Meagan sanoo, se voi kuitenkin olla hieman kätevämpää, kun sekoitat kaksi lisäravinnetta yhteen juomaan.
Sekä kreatiinilla että proteiinijauheella on kuitenkin omat erinomaiset hyötynsä. Tarkastellaanpa niitä tarkemmin.
Kreatiinin hyödyt
Kreatiini on laajasti tutkittu lisäravinne, ja sillä on monia dokumentoituja etuja. Kreatiinin on osoitettu parantavan urheilijoiden suorituskykyä. Vuoden 2018 tutkimus osoitti voimaharjoitusten parantumisen neljässä viikossa. Lisäksi kreatiinilisäys on osoittanut parantavan korkean intensiteetin harjoituksia 10-20 %.