Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Arnold Schwarzenegger Ajattele isosti — 7 oppia menestymiseen arvostelu

Arnold Schwarzenegger: Ajattele isosti  – 7 oppia menestymiseen ei ole kehonrakennuksesta kertova kirja. Tässä kirjassa entinen bodari, näyttelijä ja poliitikko muuntaa itsensä self-help guruksi ja vaikka et löydä Arnoldin Golden Six ohjeita kirjasta, kirja toimii silti hyvänä motivaation lähteenä.

Arnold 7 oppia menestykseen kansikuva

Nimeke: Ajattele isosti — 7 oppia menestymiseen
Alkuteos: Be Useful! Seven Tools for Life
Tekijät: Schwarzenegger, Arnold (Kirjoittaja)
Korpisaari, Pia (Kääntäjä)

Ole hyödyllinen – 7 oppia menestymiseen arvostelu

 

Arska haluaa sinun tietävän, että olet laiska paskiainen. Mutta hän kertoa sen sinulle kohteliaasti, huolehtien ja muutaman kannustavan ehdotuksen kera. Eikä iso-A tuomitse. Tai tuomitsee ehkä vähän. Mutta vain siksi, ettei hän halua että olet enää laiska paskiainen. Hän haluaa sinun olevan hyödyllinen.

Jos tuo fraasi kuulostaa siltä, mitä vanhempi sanoisi lapselleen, kun tämä häärii koulun jälkeen toimettomana, se johtuu siitä, että juuri näin Schwarzeneggerin kurinalainen poliisi-isä tapasi sanoa hänelle (ja todellakin, Arnie myöhemmin sponsoroi valtakunnallista koulun jälkeistä ohjelmaa). Nyt päälle 70 vuotias Schwarzenegger elää elämänsä “neljättä näytöstä”. Hän on ollut maailman kuuluisin bodari, Hollywood-elokuvatähti, yllättävän menestyksekäs Kalifornian kuvernööri ja nyt kirjailija ja puolimotivaatiopuhuja – alkusysäyksenä Yhdysvaltojen pandemian aikaiset viraalit videot.

Kirjan sävy on ajoittain dogmaattinen, mutta heijastaa usein sen kirjoittajan aitoa ystävällisyyttä ja innokkuutta.
Arska tiesi. Koska ihmiset – “epäilijät” – ovat aliarvioineet hänet koko hänen elämänsä ajan, eikä hän halua, että epäilet itseäsi hetkeäkään. Ole hyödyllinen on hybriditeos. Osa Jordan Petersonin veljeshenkistä elämänohjekirjaa ja pop-filosofiaa (kirjan alaotsikko, Seven Tools for Life, on hyvin samanlainen kuin Petersonin 12 Rules for Life); osa Instagram-motivaatiolainauksia ja osa Arianna Huffingtonin pakkomiellettä “menestymisestä”, kirjaa kuljettaa läpi asiaankuuluva muistelma.

Self-help voi olla epäilyttävä skene. Ei taloudellisesti – ala kukoistaa siinä määrin, että elämäntapavalmentajat veloittavat muita elämäntapavalmennuskursseistaan, mikä on, niin kuin minä sen näen, eräänlainen Ponzi-huijaus päiväkirjahaaveilulle. Mutta Schwarzenegger, kaukana kyborgitappokoneesta, joka hän oli elokuvassaan, on ystävällinen ohjaaja. Monet perusasiat tässä toimivat. Hänen ideansa ideoiden synnyttämiseen on käveleminen, mikä, kuten hän huomauttaa, ei ole alkuperäinen (hän todennäköisesti ajatteli sitä paikallaan seisten); hän vain lainaa Nietzscheä ja Aristotelesta. Hän suosittelee pieniä muutoksia aluksi, mitä useimmat perusterveydenhuollon lääkärit voisivat ehdottaa. Paljon neuvoja on samanlaisia kuin 1980- ja 1990-lukujen lajityyppiklassikoissa, jotka yrittivät joko kompensoida kiihtyvää kilpailuyhteiskuntaa tai hyödyntää sitä. Hän puhuu kannustavien ihmisten ympäröimisestä itsensä kanssa. Kaikki tämä on hyvää, tervettä käytäntöä. On myös tavallisia Nelson Mandelan ja Dalai Laman lainauksia. Armoa antamatta ei ole mitään outoa.

Ja kirjassa on paljon huumoria. Kun Arska puhuu “työn tekemisestä” draamakoulutuksessa, hän vitsailee haluavansa rahansa takaisin aksentinpoistotunneista. Hän leikkaa jokaisen juoksuhousuparinsa alaosan irti voidakseen treenata pohkeitaan helpommin. Hän on myös erittäin älykäs (häntä harmittaa edelleen, että bodareita pidetään ilmiselvyyksinä) ja pakkomielteinen tiedon suhteen. Yksi osioista on nimeltään “Ole Sieni”. Arska pitää asiantuntijoista. Olipa kyseessä sitten muurariksi oppiminen toimeentulon vuoksi tai oppiminen gerrymanderingin historiasta aloittelevana poliitikkona, Schwarzenegger haluaa apua. Ja hän puolestaan jakaa sitä eteenpäin. Joskus kirjaimellisesti, kuten lahjoittaessaan miljoona dollaria Covidin avustustoimiin, tai ajallaan ja mentoroinnillaan opettaessaan oppimisvaikeuksista kärsiviä lapsia penkkipunnertamaan. Hän vihaa termiä “self-made”, koska vaikka hän ymmärtää sen olevan kohteliaisuus, hän uskoo päinvastaista – nimittäin, että kylä kasvattaa (erityisesti hänen tapauksessaan Itävallan Thal, ja sitten mies nimeltä Fredi Gerstl).

Tällaisten kirjojen kanssa on aina yksi huolenaihe: tunnistavatko ne sosiaalisten hierarkkisten rakenteiden ja instituutioiden, taloudellisten olosuhteiden, terveysongelmien ja muiden mahdollisuuksien täyttämisen esteiden syrjivän luonteen? Schwarzenegger viittaa niihin, mutta ottaa enemmän linjaa, että jos hän, lapsi joka kasvoi talossa ilman juoksevaa vettä, voi pärjätä, niin kuka tahansa voi. Ihmisillä on tähän omat näkemyksensä, vaikka hän on läpinäkyvä siinä, että yhden henkilön täyttymyksen versio (läpimurron ympäristölaeista) voi poiketa toisen (terve perhe, hyvä työ joka maksaa laskut) versiosta. Hän rakastaa kipua, koska “kipu on kasvupotentiaalin mittari”.

Arvosana 4/5

Kokonaisuutena Ajattele isosti on erinomainen kirja. Sen lisäksi, että se tarjoaa elämänohjeita, saamme silti välähdyksiä myös Arskan kehonrakennuksen kulta-ajoilta, mikä on mahtavaa luettavaa kaikille kuntosaliharrastajille. Myös kirjan elämänopit ovat mielekkäitä, varsinkin meille jotka tykkäämme urheilla ja lukusession jälkeen onkin hyvä käydä vetäisemässä nopeat Arnoldin hauikset.

Täysiä pisteitä kirja ei kuitenkaan saa. Vaikka se on mielenkiintoinen ja hyvä self-help opas, tuntuu kirja tietyllä tapaa siloitellulle. Vaikka siinä on Arnoldin omaa rosoisuutta, on tämä kirja kuitenkin poliitikon kirjoittama, ei Conanin.

0 0 ääniä
Arvioi Artikkeli
Tilaa
Kerro minulle
guest

0 Kommentit
Vanhimmat
Uusimmat Eniten ääniä
Inline Feedbacks
Kaikki kommentit

Punttiohjelmat.fi
Latest posts by Punttiohjelmat.fi (see all)

    0
    Haluamme kuulla mielipiteesi!x
    ()
    x