Leuanveto on yksi suosituimpia kuntosaliharjoitteita. Mutta, mikä on hyvä leuanvetotulos miehelle? Entä mikä on hyvä leuanvetotulos naiselle?
Yksiselitteistä oikeaa vastausta ei ole olemassa, mutta tilastojen avulla voimme arvioida esimerkiksi mikä on mediaanitulos leuanvedossa, (eli tulos, jolla sijoittuu täsmälleen puoleen väliin tarkoittaen, että 50 % ihmisistä vetää vähemmän leukoja ja 50% enemmän leukoja) joka lienee informatiivisempi kuin keskimääräinen leuanvetotulos. Se, mitä voidaan pitää hyvänä leuanvetotuloksena, riippuu sukupuolen lisäksi myös leuanvetäjän omasta painosta ja iästä. Ongelmana tämän tyyppisissä tarkasteluissa on usein, että aineistona olevat henkilöt eivät edusta tasaisesti koko väestöpohjaa vaan ovat usein jo vähintään jonkin aikaa kuntosalilla käyneitä henkilöitä. Tähän artikkeliin on kuitenkin kerätty leuanvetotilastot Strength Level-sovelluksen käyttäjien 2 392 097:n suoritukseen perustuen, joiden pohjalta voidaan esittää ainakin jonkinasteinen arvio siitä – mikä on hyvä leuanvetotulos. Näiden tilastojen pohjalta voisi sanoa, että hyvä leuanvetotulos on miehille 14 leukaa ja hyvä leuanvetotulos naisille on 6 leukaa.
Sinua saattavat kiinnostaa myös artikkelimme hyvä penkkitulos, hyvä kyykkytulos ja hyvä maastavetotulos.
Leuanveto ja paino – Hyvä leuanvetotulos miehelle
Alta löytyvään taulukkoon on kerätty tilasto leuanvetotuloksista painon mukaan. Taulukosta on luettavissa mikä määrä leukoja miehen pitää vetää päästäkseen mihinkin kategoriaan milläkin kehonpainolla. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 20%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 80% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.
Hyvä leuanvetotulos miehelle riippuu painosta. Keveimmässä ryhmässä hyvä (keskitason) leuanvetotulos miehelle on 15 toistoa ja raskaimmassa 9 toistoa.
Leuanveto ja paino – Hyvä leuanvetotulos naiselle
Alta löytyvään taulukkoon on kerätty tilasto leuanvetotuloksista painon mukaan. Taulukosta on luettavissa mikä määrä leukoja naisen pitää vetää päästäkseen mihinkin kategoriaan milläkin kehonpainolla. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 20%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 80% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.
Hyvä leuanvetotulos naiselle riippuu painosta. Keveimmässä ryhmässä hyvä (keskitason) leuanvetotulos naiselle on 6 toistoa ja raskaimmassa 3 toistoa.
Leuanveto taulukko + ikä – miehet
Alta löytyvään leuanveto taulukko iän mukaan on kerätty tilasto leuanvetotuloksista iän mukaan. Taulukosta on luettavissa mikä määrä leukoja miehen pitää vetää päästäkseen mihinkin kategoriaan minkäkin ikäisenä. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 20%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 80% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.
Leuanveto ikämiehet
Ikämiehillä hyvään leuanvetotulokseen vaaditaan vähemmän toistoja kuin nuoremmissa ikäryhmissä. Keskitason kategoriassa korkein vaatimustaso, 14 leukaa, saavutetaan 25-vuotiaiden ryhmässä. Vaatimus pysyy aina 40 ikävuoden tietämille, mistä eteenpäin vaaditut leuanvetomäärät alkavat putoamaan. Vanhetessa voima ja lihasmassa vääjäämättä vähenevät, vaikka säännöllisellä harjoittelulla voidaankin tehokkaasti hidastaa prosessia.
Leuanveto lapset – pojat
15-vuotiaiden ryhmässä keskitason tulokseksi riittää 8 toistoa. Vaikka nuorilla kehon oma paino on keskimäärin alhaisempi kuin vanhemmilla, lihasmassaa ja voimaa ei ole ehtinyt kehittyä vielä samoissa määrin kuin aikuisille miehille. Murrosiän mukanaan tuoma voima ja lihasmassa on vasta tuloillaan.
Leuanveto taulukko – ikä – naiset
Alta löytyvään leuanvetotaulukkoon on kerätty tilasto leuanvetotuloksista iän mukaan. Taulukosta on luettavissa mikä määrä leukoja naisen pitää vetää päästäkseen mihinkin kategoriaan minkäkin ikäisenä. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 20%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 80% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.
Leuanveto ikänaiset
Ikänaisilla hyvään leuanvetotulokseen vaaditaan vähemmän toistoja kuin nuoremmissa ikäryhmissä. Keskitason kategoriassa korkein vaatimustaso, 6 leukaa, saavutetaan 20-vuotiaiden ryhmässä. Vaatimus pysyy aina 40 ikävuoden tietämille, mistä eteenpäin vaaditut leuanvetomäärät alkavat putoamaan. Vanhetessa voima ja lihasmassa vääjäämättä vähenevät, vaikka säännöllisellä harjoittelulla voidaankin tehokkaasti hidastaa prosessia.
Leuanveto lapset – tytöt
15-vuotiaiden ryhmässä keskitason tulokseksi riittää 1 toisto. Vaikka nuorilla kehon oma paino on keskimäärin alhaisempi kuin vanhemmilla, lihasmassaa ja voimaa ei ole ehtinyt kehittyä vielä samoissa määrin kuin aikuisille naisille. Murrosiän mukanaan tuoma voima ja lihasmassa on vasta tuloillaan, vaikkakaan naisille muutos ei ole yhtä suuri kuin miehille.
Miten kehittyä leuanvedossa? Miten oppia vetämään leukoja? Miten parantaa leuanvetotulosta?
Kun henkilö saa jo muutaman leuan tehtyä peräjälkeen, niin harjoittelu voi olla alkuvaiheessa hyvinkin yksinkertaista. Tehdään esimerkiksi muutama leukasarja esimerkiksi joka toinen päivä, lisäten pikkuhiljaa toistojen määrää. Alkuvaiheessa kehittyminen yleensä tapahtuu hyvin, suunnittelematta sen tarkemmin harjoitusohjelmaa.
Entä jos ei saa vielä yhtään leukaa? Leuanvetolihakset tulee alkuun saada vahvemmiksi muilla keinoin. Sormien puristusvoiman, hauisten ja selkälihaksien vahvistaminen ovat avainasemassa, kun pyritään kehittymään. Lähes jokaiselta kuntosalilta löytyvä ylätalja on mainio keino saada runsaasti toistoja ja kehittää lihaksia leukojen teon kannalta oikeisiin paikkoihin. Ylätaljassa on helppo muuttaa kuormaa ja valita sellaiset painot, joilla saa useampia toistoja. Voit aluksi aloittaa esimerkiksi painoilla, joilla saat 6 toistoa. Kun saat samoilla painoilla 10 toistoa, lisää sitten painoa sen verran, että saat taas vain noin 6 toistoa. Voit tehdä esimerkiksi 5 sarjaa joka kolmas päivä. saat liikkeestä parhaan hyödyn leukoja ajatellen, kun otat hartioiden levyisen vastaotteen, eli siis saman otteen kuin silloin kun tekisit leukoja. Toinen vähintään yhtä hyvä harjoite on tehdä negatiivisia toistoja leuoissa. Negatiiviset toistot tarkoittavat sitä, että harjoitellaan vain alaslaskuvaihetta. Nouse siis korokkeen päältä leukatangolle siten, että leukasi ylittää tangon juuri ja juuri. Laskeudu sitten käsiesi varassa mahdollisimman hitaasti ala-asentoon. Lepää hetki ja suorita sama uudestaan. Voit tehdä tämän esimerkiksi 5-10 kertaa harjoituksessa. Muista pitää myös lepopäiviä. Ja jos teet sekä ylätaljaa, että tätä harjoitetta samassa harjoituksessa, niin tee nämä negatiiviset leuat ensin. Voit saada apua leuanvetoon myös hauiskäännöstä, tee tämä harjoite kuitenkin vasta viimeisenä, jos siis haluat harjoitella myös sitä.
Venäläinen leuanveto ohjelma
Kehittyneempi leuanvetäjä voi tarvita jo suunnitelmallisempaa harjoittelua kehittyäkseen. Venäläinen leuanveto-ohjelma voi silloin olla etsimäsi apu. Ohjelmasta on erilaisia versioita, mutta kaikissa niissä, leukoja harjoitellaan suunnitelmallisesti ja suhteellisen usein.
Miesten leuanvedon maailmanennätys
Miesten leuanvedon maailmanennätys (peräkkäisissä leuoissa) on 651 Guinnes World Recordsin mukaan. Ennätyksen teki Kenta Adachi (Japani) Japanissa, 4. maaliskuuta 2022.
Miesten leuanvedon maailmanennätys (24 tunnissa) on 8 008 Guinnes World Recordsin mukaan. Ennätyksen teki Jaxon Italiano (Australia), Australiassa lokakuussa 2022.
Naisten leuanvedon maailmanennätys
Naisten leuanvedon maailmanennätys (24 tunnissa) on 4 081 Guinnes World Recordsin mukaan. Ennätyksen teki Paula Gorlo (Puola), Puolassa syyskuussa 2021.