Mikä on hyvä maastavetotulos miehelle? Entä mikä on hyvä maastavetotulos naiselle? Yksiselitteistä oikeaa vastausta ei ole olemassa, mutta tilastojen avulla voimme arvioida esimerkiksi mikä on mediaanitulos maastavedossaa, (eli tulos, jolla sijoittuu täsmälleen puoleen väliin tarkoittaen, että 50 % ihmisistä nostaa vähemmän ja 50% enemmän) joka lienee informatiivisempi kuin keskimääräinen maastavetotulos. Se, mitä voidaan pitää hyvänä maastavetotuloksena, riippuu sukupuolen lisäksi myös nostajan omasta painosta ja iästä. Ongelmana tämän tyyppisissä tarkasteluissa on usein, että aineistona olevat nostajat eivät edusta tasaisesti koko väestöpohjaa vaan ovat usein jo vähintään jonkin aikaa kuntosalilla käyneitä henkilöitä.

Hyvä maastaveto tulos miehelle ja naiselle

Hyvä maastavetotulos miehelle on yli 150 kiloa ja naiselle yli 89 kiloa. Tämä tieto saadaan tarkastelemalla Strength Log -sovelluksen tietoja. Erinomainen tulos miehelle maastavedossa on 240 kiloa ja naiselle 150 kiloa.

Tähän artikkeliin on kuitenkin kerätty maastavetotilastot Strenght Log -sovelluHksen 21 677 käyttäjän tietoihin perustuen, joiden pohjalta voidaan esittää ainakin jonkinasteinen arvio siitä –  mikä on hyvä maastavetotulos. Alempaa artikkelista löytyy osviittaa siitä mikä on hyvä tulos maastavedossa suhteessa nostajan omaan painoon. Sinua saattaa kiinnostaa myös artikkelimme hyvä kyykkytulos ja hyvä penkkitulos, joista löydät vastaukset mm. siihen, mikä on hyvä kyykkytulos naiselle, mikä on hyvä kyykky tulos miehelle, mikä on hyvä penkkitulos naiselle ja mikä on hyvä penkkitulos miehelle.

Strenght Log -sovelluksen 21 677 käyttäjän tietoihin perustuen tilasto siitä, mihin kategoriaan nostaja sijoittuu milläkin maastavetotuloksella. Mediaanitulos on miehissä 100 kg ja naisissa 47 kg.

 

Maastaveto suhteessa painoon – Hyvä maastavetotulos miehelle

Alta löytyvään taulukkoon on kerätty tilasto maastavetotuloksista painon mukaan. Taulukosta on luettavissa mihin kategoriaan milläkin maastavetotuloksella päästään. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 25%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 75% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.

Strenght Log -sovelluksen 15 107 mieskäyttäjän tietoihin perustuen tilasto siitä, mihin kategoriaan nostaja sijoittuu milläkin maastavetotuloksella (kg), milläkin kehonpainolla (kg).

On hyvä huomata, että aineisto sisältää eri ikäisiä henkilöitä ja oletettavasti hyvinkin nuorten henkilöiden osuus korostuu alimmissa painokategorioissa. Olettavasti esimerkiksi 50 kg painavien henkilöiden joukossa on paljon jopa alaikäisiä ja siksi eliitti-kategoriaan päästään suhteellisen helposti verrattuna esimerkiksi 70 kg painavien ihmisten ryhmään verrattuna.

Tässä esitettyjen tilastojen perusteella saadaan suurpiirteinen kuva hyvästä maastavetotuloksesta, mutta tarkin arvio siitä, kuinka hyvä maastavetotulos on suhteessa henkilön omaan painoon, saadaan Wilksin kaavalla. Wilksin kaavasta ja nostajan oman painon suhteesta nostettuun kuormaan, voit lukea enemmän artikkelista Suhteellinen voima.

Maastaveto suhteessa painoon – Hyvä maastavetotulos naiselle

Alta löytyvään taulukkoon on kerätty tilasto maastavetotuloksista painon mukaan. Taulukosta on luettavissa mihin kategoriaan milläkin maastavetotuloksella päästään. Aloittelija-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 5 %, noviisi-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 25%, keskitaso-kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 50%, kokenut kategoriaan kuuluva vahvempi kuin 75% ja eliitti-kategoriaan kuuluva henkilö on vahvempi kuin 95% nostajista.

Strenght Log -sovelluksen 6 570 naiskäyttäjän tietoihin perustuen tilasto siitä, mihin kategoriaan nostaja sijoittuu milläkin maastavetotuloksella (kg), milläkin kehonpainolla (kg).

 

Kaikista keveimmässä sekä kaikista raskaimmissa painoryhmissä henkilöitä voi olla vähäinen määrä ja tilasto voi sitä kautta muuttua epäluotettavaksi mittariksi hyvän maastavetotuloksen määrittelyyn.

Maastavetotuloksen parantaminen

Maastavetotulosta on mahdollista parantaa suunnitelmallisella harjoittelulla. Yleisesti kuntosaliharrastajien ja voimailijoiden keskuudessa suosittuja ohjelmia ((älä hämäänny osan nimistä, ohjelmia käytetään monesti myös kyykyssä ja maastavedossa) ovat mm. Bulgarilainen penkkiohjelma, Smolov jr., Venäläinen penkkiohjelma ja 5/3/1-ohjelma, joilla pyritään saamaan tulokset nousuun. Ohjelmat sopivat eri henkilöille riippumatta voimatasoista, sillä sarjapainot perustuvat tiettyihin prosentteihin henkilön yhden toiston maksimista.

Maastavetoennätykset

Maastavedossa kilpaillaan eri liittojen alaisuudessa, joissa on eroja hyväksytyssä nostotekniikassa ja sallituissa varusteissa. Varustemaastavedossa ennätysnostojen kilomäärät ovat huomattavasti korkeampia kuin raakamaastavedossa, jossa merkittäviä apuvälineitä ei ole sallittu. Maastavedossa kuten monessa muussakin urheilu- ja voimailulajissa kilpaillaan myös eri ikä- ja painoluokissa. Alle on kerätty joitakin maastavetoennätyksiä, mutta voit halutessasi lukea aiheesta enemmän artikkelista maastavedon maailmanennätys.

Maastavedon maailman ennätys

Voimamieskilpailujen maastavedon maailmanennätys on Islantilaisen Hafþór Júlíus Björnssonin vuonna 2020 nostama 501 kg. Björnssonin ennätys tehtiin yksikerroksisessa maastavetopuvussa, vyön tukemana ja figure 8 -vetoremmein. Voimanostonkilpailuiden kaikkien aikojen maailmanennätys on Danny Grigsbyn (USA) vyön tukemana tehty 487,5 kg, vuodelta 2022. IPF:n (International Powerlifting Fedaration) varustemaastavedon ennätys on puolalaisen Krzysztof Wierzbickiin nimissä 420 kg (v.2017) ja raakana tehdyn maastavedon Williams Ray (USA) 398,5 kg (2018).

Maastavedon naisten maailmanennätys

Naisten raakana (ei maastavetopukua tai remmejä) tehdyn maastavedon maailman ennätys on yhdysvaltalaisen Becca Swansonin nimissä oleva 305 kg. Naisten varustemaastavedon maailmaennätys on niin ikään Becca Swanssonin 315 kg. Naisten maastavedon maailmanennätys IPF:n varustenostoissa on venäläisen Olga Gemaletdinovan 270,5 kg vuodelta 2013. IPF:n raakamaastavedon naisten maastavededon maailman ennätys on 261,5 kg, jonka teki Jessica Buettner vuonna 2022. Huomionarvoista on, että Buettner painoi punnituksessa itse vain 75,25 kg ja kilpaili alle 76 kg sarjassa.

Punttiohjelmat.fi
Latest posts by Punttiohjelmat.fi (see all)